Rapporten behandlar mark, jord och vatten på ett integrerat sätt och beaktar olika produktionssystem, inklusive grödor, betesmark, skog, fiske och vattenbruk. Ett särskilt fokus ligger på grödor där analyser, baserade på den uppdaterade Global Agro-Ecological Zoning-bedömningen (GAEZ), visar var och hur produktionspotentialen kan öka under nuvarande och framtida klimatförhållanden.
Den centrala utmaningen är enligt rapporten att producera mer med mindre samtidigt som det inte längre är möjligt att expandera jordbruksarealen. Enligt FAO:s bedömningar behöver jordbruket producera omkring 50 procent mer till år 2050 jämfört med 2012 för att försörja en global befolkning som beräknas uppgå till 9,7 miljarder människor. Detta sker i ett läge där mark-, jord- och vattenresurser redan är hårt belastade. Ohållbar markanvändning, intensivt jordbruk, urban expansion och ökande konkurrens om naturresurser har lett till omfattande markdegradering och vattenbrist i många regioner. FAO uppskattar att över 1,6 miljarder hektar mark, mer än 10 procent av världens landyta, har degraderats varav mer än 60 procent är jordbruksmark. Detta utgör ett allvarligt hot mot livsmedelssystemens långsiktiga hållbarhet.
Klimatförändringarna förstärker dessa utmaningar ytterligare genom stigande temperaturer, förändrade nederbördsmönster och en ökad frekvens av extrema väderhändelser såsom torka och översvämningar. Dessa förändringar påverkar markens lämplighet för olika grödor, ökar osäkerheten kring tillgången på vatten och leder till betydande produktionsförluster, med allvarliga konsekvenser för försörjning, biologisk mångfald och tryggad livsmedelsförsörjning.
SOLAW 2025 visar samtidigt att det finns en betydande potential att producera mer och bättre livsmedel utan att ytterligare expandera jordbruksarealen. Rapporten slår fast att framtida produktionsökningar i huvudsak måste ske genom mer hållbar intensifiering av befintlig mark. Detta inkluderar att minska avkastningsskillnader, anpassa grödor till lokala förhållanden och att införa hållbara förvaltningsmetoder som gynnar markens bördighet och förbättrar vattenanvändning.
Rapporten lyfter fram vikten av integrerade lösningar för hållbar förvaltning av mark- och vattenresurser vilket kräver ett möjliggörande ramverk för att skalas upp. Behovet av samstämmiga styrmedel över sektorer, effektiv naturresursförvaltning, tillgång till tillförlitliga data och teknik, riskhanterings- och varningssystem, hållbar finansiering, innovation samt långsiktig kapacitetsutveckling betonas. Detta framhålls som avgörande för att hantera de sammanlänkade kriserna inom livsmedel, klimat, mark, vatten och biologisk mångfald.
FAO. 2025. The State of the World’s Land and Water Resources for Food and Agriculture 2025 – The potential to produce more and better. Rome.
Läs rapporten i sin helhet här: The State of the World’s Land and Water Resources for Food and Agriculture 2025