Cirkulär bioekonomi: från avfall till värdefull resurs
Tisdag 21 oktober stod svenska FAO-kommittén som huvudarrangör för sidoeventet Looping into tomorrow’s food systems- Innovative circular bioeconomy as a path to building resilient food systems. Bland talarna fanns representanter från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), FAO:s innovationsavdelning, Kenya, Axfoundation och WeEffect.
Bioekonomi är ett högaktuellt tema i arbetet för tryggad livsmedelsförsörjning och hållbarhetsmålen. Under förra veckans World Food Forum lanserades Group of Friends on Bioeconomy där Sverige är medlem, vilket poängterades av departementsrådet Fredrik Alfer i öppningsanförandet.
Evenemanget, som modererades av SIANI:s styrelseordförande Cecilia Nordin Van Gansberghe, belyste hur restströmmar och avfall från livsmedelssystemet kan omvandlas till värdefulla resurser såsom mat, gödsel, foder och textilier. Bland de innovativa lösningarna som presenterades fanns fiskläder, torkat urin och blodbrownies: konkreta exempel på hur cirkulära modeller kan stärka lokal självförsörjning, minska beroendet av importerade insatsvaror och bidra till klimatmål.
På en mer aggregerad nivå framhölls agroekologi, kunskapssystem och en multidisciplinär ansats som centrala strategier för att främja bioekonomi. Eventet illustrerade svenska ambitioner att främja cirkulära lösningar som bidrar till näringsrika, hållbara livsmedelssystem och stärkt lokal livsmedelsförsörjning.
Skolmåltider för nutrition och hållbar utveckling
Under onsdagen den 22 oktober var Svenska FAO-kommittén medarrangör till sidoevenemanget Investing in the future: Building partnerships and strengthening financing for healthier School Meals Programmes, som samlade deltagare från hela världen både på plats i Rom och digitalt. FAO:s chefsekonom Máximo Torero inledde samtalet och Sveriges ambassadör Karin Höglund gav avslutande reflektioner.
Evenemanget fokuserade på hur finansiering, partnerskap och lokala insatser kan stärka skolmåltidsprogram som ett verktyg för förbättrad nutrition, utbildning och mer motståndskraftiga livsmedelssystem. Det globala initiativet School Meals Coalition, där över 100 länder och fler än 130 partnerorganisationer samverkar, lyftes fram som ett centralt exempel. Koalitionen arbetar för att alla barn ska ha tillgång till näringsrika skolmåltider senast år 2030.
Skolmåltider presenterades som en helhetslösning med flera samhällsnyttor. De bidrar inte bara till barns hälsa och lärande, utan också till ökad social sammanhållning, stärkta lokala livsmedelssystem och hållbar konsumtion. Genom lokal upphandling och kopplingar till småskaliga producenter kan skolmåltider skapa arbetstillfällen, minska matsvinn och främja mer klimatsmarta dieter.
Genom sitt deltagande visade svenska aktörer sitt fortsatta engagemang för att främja innovativa, inkluderande och hållbara lösningar för barns rätt till mat och utbildning. Skolmåltider är en konkret insats som knyter samman flera av Agenda 2030-målen: från att utrota hunger och fattigdom till att stärka hälsa, utbildning och jämställdhet.
Svenska FAO-kommittén erbjöd genom dessa två initiativ en plattform för att dela erfarenheter kring hur vi kan bidra till lösningar på några av vår tids mest akuta frågor: hunger, näringsbrist, klimatpåverkan och resursslöseri. Samtidigt visades hur man kan främja innovativa, inkluderande och hållbara lösningar både lokalt och globalt.