Resilienta livsmedelssystem temat i ny rapport från expertpanel

I en ny rapport från expertpanelen för tryggad livsmedelsförsörjning och nutrition (HLPE-FSN) efterfrågas omedelbara och långsiktiga åtgärder för att bygga resilienta livsmedelssystem, säkra rätten till mat och planetens välmående för framtida generationer. Rapporten förväntas skapa en gemensam evidensbaserad diskursram för framtida policyarbete och förhandlingar inom FN:s kommitté för tryggad livsmedelsförsörjning (CFS).

Mot bakgrund av de växande ekologiska, politiska och ekonomiska utmaningarna världen står inför uppmanar HLPE-rapporten till handling för att skapa resilienta livsmedelssystem som kan motstå chocker och stressfaktorer.  Equitably Transformative Resilience (ETR) introduceras som ett begrepp för att realisera de sex dimensionerna av tryggad livsmedelsförsörjning. Detta holistiska ramverk innebär att bygga system som simultant stärker människors handlingsförmåga, skyddar miljön och angriper de strukturella orsakerna till sårbarhet.

Rapporten pekar på att traditionella synsätt på resiliens riskerar att återställa system till redan sårbara tillstånd. ETR handlar i stället om att förändra strukturer och maktförhållanden så att livsmedelssystem blir mer rättvisa, inkluderande och motståndskraftiga. Fokus har förflyttats från begreppet ”bouncing back” till ”bouncing forward” vilket innefattar att transformera system på ett rättvist och hållbart sätt med mänskliga rättigheter i centrum. För detta måste underliggande stressfaktorer reduceras och förebyggas genom att hantera strukturella och systemiska sårbarheter.

Centrala delar av ETR:

  • Diversifiering och redundans (redundancy): Ökad biologisk, social och ekonomisk mångfald i produktion, marknader och konsumtion stärker anpassningsförmågan och minskar sårbarheten.
  • Deltagande och kunskap: Både vetenskaplig och lokal kunskap behövs. Policyutformning bör bygga på transparens, deltagande och respekt för mänskliga rättigheter enligt PANTHER-principerna (participation, accountability, non-discrimination, transparency, human dignity, empowerment and rule of law).
  • Sociala skyddsnät och offentlig upphandling: Sociala skyddssystem, skolmåltidsprogram och offentliga inköp kan både skydda utsatta grupper och bidra till långsiktig transformation.
  • Beredskap och framförhållning: Investeringar i riskreducering, data, tidig varning och förutseende planering är avgörande för att hantera framtida kriser.

Rapportens fyra teman för policyrekommendationer:

  • Samstämmig styrning och policy: Styrningsstrukturer som grundas i jämställdhet och deltagande med en förståelse för systemperspektivet i livsmedelssystemen. Integrera rätten till mat och resiliens i nationella strategier samt skapa inkluderande beslutsprocesser.
  • Krisberedskap, beredskapsplanering och framförhållning: Kombinera akuta insatser med långsiktig riskreducering och klimatanpassning.
  • Diversifierade system för ETR: Främja agroekologi (som livsmedelssystem och social rörelse), lokala och traditionella marknader samt diversifierade dieter.
  • Kunskapssystem och processer: Stärka samskapande av kunskap, skydda lokala och urfolks traditioner och praktiker samt utveckla indikatorer för att mäta resiliens. Kunskapssystem fodrar kollektiv handling med nödvändiga verktyg och kapaciteter i händelse av systemchocker.

Rapporten kommer ligga till grund för de policyrekommendationer på temat resilienta livsmedelssystem som ska tas fram inom CFS.

Läs rapporten i sin helhet här.