OECD-FAO Agricultural Outlook 2025-2034

OECD–FAO:s jordbruksrapport 2025–2034 målar upp en komplex framtidsbild för det globala jordbruket. Med ökad produktion och förändrade konsumtionsmönster i fokus pekar rapporten på både framsteg och kvarstående ekonomiska, politiska och miljömässiga utmaningar.

I rapporten lyfts det fram att stigande inkomster, särskilt i medelinkomstländer, förväntas bidra till att öka det dagliga kaloriintaget per capita av kött, mejeriprodukter, fisk och andra animaliska produkter med 6 % under det kommande decenniet. I låginkomstländer förväntas dock det dagliga intaget av dessa näringsrika livsmedel att förbli lågt och år 2034 beräknas det genomsnittliga dagliga intaget omfatta mindre än hälften av de 300 kalorier som ingår i den hälsosamma kostkorgen FAO använder.

Rapporten konstaterar att den globala jordbruks- och fiskproduktionen förväntas öka med 14% under det kommande decenniet, främst möjliggjort av produktivitetsförbättringar, särskilt i medelinkomstländer. Denna ökade produktion, tillsammans med pågående strukturella förändringar inom sektorn, är dock förknippad med utökade djurbesättningar och odlingsarealer. Trots minskad utsläppsintensitet resulterar detta i en ökning med 6 % av direkta utsläpp av växthusgaser från jordbruket.

Vidare belyser rapporten att den scenarieanalys som genomförts föreslår alternativ för att eliminera undernäring och minska direkta utsläpp av växthusgaser från jordbruket med 7 % under nuvarande nivåer fram till 2034. För att uppnå detta måste jordbruksproduktiviteten öka med 15 % kompletterat med ett brett införande av utsläppsminskande tekniker, samtidigt som en tillräcklig produktionsnivå för att utrota undernäring globalt nås.

Rapporten lyfter fram att i takt med att efterfrågan på livsmedel och foder ökar, och eftersom produktionen ofta sker långt från där konsumtionen äger rum, förutspås att 22 % av alla kalorier kommer att korsa internationella gränser under de kommande tio åren. För att säkerställa effektiv rörlighet för jordbruks- och fiskprodukter är multilateralt samarbete och ett regelbaserat handelssystem avgörande. Dessa ramverk kommer inte bara att förbättra möjligheterna för tryggad livsmedelsförsörjning utan också förbättra hållbarheten och motståndskraften inför potentiella försörjningsstörningar.

Rapporten konstaterar även att de reala priserna på jordbruksråvaror förväntas minska på medellång sikt i takt med att jordbrukssektorns totala produktivitet ökar, vilket sätter press på enskilda jordbrukare, särskilt småbrukare, i den nedre delen av produktivitetsskalan att fortsätta höja sin egen produktivitet. Varaktiga förbättringar av effektiviteten, införande av innovativ teknik, bättre tillgång till insatsvaror, kunskap och marknader samt effektiva metoder för riskhantering inom företag är avgörande för att upprätthålla jordbruksinkomster och försörjningsmöjligheter.

Läs rapporten i sin helhet här.