Dystra siffror i ny rapport om global livsmedelsförsörjning och nutrition

Den 16 maj lanserades 2025 års upplaga av Global Report on Food Crises vid ett event på IFAD i Rom med inlägg av bland andra FN:s generalsekreterare, EU-kommissionär Lahbib samt cheferna för FAO, WFP, IFAD och UNICEF. Rapporten analyserar situationen för livsmedels- och nutritionskriser på global, regional och nationell nivå.

Rapporten visar att över 295 miljoner personer i 53 länder/territorier led av akut otrygg livsmedelsförsörjning under 2024, vilket motsvarar 22,6 % i de analyserade länderna. Det representerar en ökning med 13,7 miljoner drabbade människor sedan 2023, och det är sjätte året i rad antalet drabbade människor ökade. Antalet människor i den värsta kategorin enligt IPC-skalan, katastrof, dubblerades sedan 2023, av dessa befann sig 95 % i Sudan och Palestina. Svält kunde – första gången i världen sedan 2020 – bekräftas i Sudan och befolkningen i Gaza stod inför risk för svält under hela 2024.

För första gången analyserade rapporten även nutritionskriser, vilka definieras av höga nivåer av akut undernäring hos barn mellan 6–59 månader till följd av en kombination av faktorer såsom en utbredd brist på tillgång till tillräckligt, säkert och nutritionsrikt livsmedel, dålig hälsovårdsinfrastruktur, miljökatastrofer och konflikter. Nutritionskriser identifierades i 26 länder/territorier, där 37,7 miljoner barn led av akut undernäring. De mest allvarliga nutritionskriserna fanns i Sudan, Jemen, Mali och Gaza.

De huvudsakliga orsakerna bakom livsmedelskriser och otrygg livsmedelsförsörjning bedöms, likt tidigare år, vara konflikter/instabilitet, ekonomiska chocker och extremväder.

Rapporten ger en dyster prognos för 2025, där konflikter/instabilitet, ekonomiska chocker och klimatförändringar spås fortsätta försämra livsmedelsförsörjningen. Vidare tar rapporten upp att den dramatiska nedskärningen av finansieringen till den humanitära livsmedelssektorn har påverkat verksamheter i bland annat Afghanistan, Haiti, Sudan, Sydsudan och Jemen, och riskerar att långsiktigt fördjupa den akut otrygga livsmedelsförsörjningen i världen. Rapporten bedömer också att situationen hotar nutritionsverksamhet till 14 miljoner barn.

Rapporten är framtagen av Global Network Against Food Crises som grundades av EU, FAO och WFP i samband med toppmötet World Humanitarian Summit 2016. Sedan dess har flera aktörer anslutit till nätverket och numer ingår även IFAD, UNHCR, UNICEF, USAID och Världsbanken.

Ta del av en interaktiv översikt av rapporten här eller läs hela rapporten här.