Året 2023 är det internationella hirsåret #IYM2023

Förenta nationernas generalförsamling beslutade vid sin 75e session att år 2023 är det internationella hirsåret. FAO leder arbetet med att uppmärksamma hirsåret i samarbete med andra relevanta intressenter för att öka medvetenheten om hirsens bidrag till tryggad livsmedelsförsörjning.

Hirs har ett starkt motstånd mot torka och klimatförändringar och kan odlas med minimala insatser. Hirs omfattar en mångsidig grupp av spannmål och är rik på näring och vitaminer så som vitaminerna B, B6, C, E, K, samt mineraler som kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor och kalium.

Hirs odlas av miljontals människor i Afrika söder om Sahara och Asien. Hirsproduktionen kan stödja småbrukarnas försörjningsmöjligheter och kan ge jobb för kvinnor och ungdomar. Hirs är djupt rotad i urbefolkningens kultur och traditioner och hjälper till att garantera livsmedelssäkerhet.

Spannmål som omfattas av hirs är bland annat: pärla, rävsvans, ladugård, kodo, bruntopp, fonio, sorghum och teff.

Teff odlas i Östafrika specifikt i Etiopien och Eritrea. Den används tillsammans med andra spannmål till att baka Injera (den traditionella pannkakan).

Källa: CNN

Injera recept:
Cirka 10st Injera
0,5–0,6 liter vetemjöl
1 liter teff-mjöl
10–13 gram jäst
1 liter ljummet vatten (kontrollera tjockleken)
Tredje dagen är det färdigt att laga (steka).

Du kan läsa mer om den internationella hirsdagen här:

Du kan läsa mer om SLU:s uppmärksammande av den internationella hirsdagen här: