135 miljoner människor befinner sig i en livsmedelskris – ökningen fortsätter för fjärde året i rad

2020 års Global Report on Food Crises – en rapport framtagen av Global Network Against Food Crises där bland andra FAO, WFP och UNICEF ingår – visar att ökningen av antalet människor som befinner sig i en livsmedelskris ökar för fjärde året i rad. Vid 2019 års slut omfattar detta 135 miljoner människor i 55 länder och territorier – en ökning från 128 miljoner människor under 2018.

Enligt rapporten är det fortsatt konflikter och effekterna av klimatförändringar som är den främsta orsaken till att människor hungrar, men även ekonomisk turbulens pekas ut. Ökningen av antalet hungrande beror delvis på att fler länder tagits med i beräkningen, men även när hänsyn har tagits till detta kan en stor ökning påvisas. Hälften av dessa människor befinner sig i Afrika. Jemen, Demokratiska Republiken Kongo och Sydsudan är de värst drabbade länderna följda av Venezuela. Totalt lider 75 miljoner barn av hämmad tillväxt på grund av undernäring och 17 miljoner av underutveckling.

Rapportens prognoser för 2020 har inte tagit med effekterna av Covid-19 men lyfter fram att pandemin  kommer att förvärra ett redan mycket svårt läge. World Food Program (WFP), en av organisationerna bakom rapporten, befarar att antalet akut hungrande kan komma att fördubblas med anledning av detta och därmed uppgå till en kvarts miljon människor under nästa år.

Läs hela rapporten här: Global Report on Food Crises